Värme inomhus i vinter

Lär dig elda som ett proffs för att hålla värmen skön inomhus i höst och vinter. En öppen eldstad eller kakelugn är perfekt att kombinera med en luftvärmepump.

värme eldEldar du med ved under vintern för att skapa en skön värme inomhus? Då är det perfekt att kombinera med en luft-luftvärmepump. En sådan hittar du här på https://20grader.se/luftvarmepumpar/luft-luft/mitsubishi. Men vad finns det att tänka på vid vedeldning?

Elda med ved inomhus

När vintern gör sig påmind med mörker och kyla finns det få saker som är skönare att värma sig vid än en levande, sprakande eld. Men vilket träslag är bäst och hur eldar på smartast sätt?

Den vanligaste veden är av björk. Denna passar perfekt i öppna spisar eftersom inga gnistor och glöd sprätter iväg, som med viss annan ved. Går att köpa på många affärer inför vintern, inte minst på vanliga matbutiker. En annan typ av trä som ger bra värme och lite aska, brinner lugnt och jämnt är faktiskt rönn. Denna sägs även ge bäst värme i förhållande till sin volym. Mer om olika typer av ved i Expressen.

Så eldar du bäst

Det kan verka klurigt med eldning när du är nybörjare, men faktum är att det inte behöver vara särskilt svårt alls. Det är dock viktigt att inte elda ideligen, eftersom det kan göra så att rökgångssstemet överhettas. I en kakelugn är detta särdeles viktigt, då denna faktiskt kan spricka. I en artikel på Lantliv tipsas det om just kakelugnar.

Glöm heller inte det klassiska med tillräckligt med luft, torr ved och rätt ved när du tänder en brasa. Om veden är fuktig kommer den kyla ned eldstaden och ge mindre värme till rummet. Om du inte tillför syre kommer brasan inte brinna alls, och i värsta fall bildas tjära som kan orsaka soteld i din skorsten. Det är även bra att tillföra luft för att inte energin ska försvinna utan att värme genereras.