Köpa tomt och bygga hus

Att bygga sitt eget hus kan vara riktigt roligt, inte minst om det är arkitektritat. Men innan husbygget är det tomten du vill åt, huset måste ju stå någonstans. Att köpa tomt är ibland inte lika enkelt som att köpa hus så här ska du få några tips på vad du ska tänka på.

När du letar efter en tomt för att till exempel bygga ett timmerhem finns det flera saker att bocka av innan du bestämmer dig. Bland det första är att veta hur stor tomt du vill ha och sedan kolla upp de tomter som intresserar dig. Sedan måste du titta på hur tomten ser ut i förhållande till det hus du ska bygga.

Insyn, vegetation, väderstreck

Hur läget på ditt hus ska te sig är helt upp till var och en hur individen vill ha det. Förmodligen vill du ha en tomt med lite av varje där du kan ha en del av huset som är insynsskyddat, en del med mer vegetation och vidare rätt väderstreck som passar dig. Somliga föredrar söderläge med sol hela dagen medan andra föredrar lite mer skugga på tomten. Det ideala är naturligtvis om du har lite av varje så att du kan skapa odlingsplättar om du vill ha det, få skugga varma sommardagar när du och dina vänner ska äta utomhus. Om tomten är stor och du funderar på att anlägga en swimmingpool så bör du se till att det finns en yta där solen skiner så ofta som möjligt. En annan sak är att kika på hur utsikten ser ut. Det behöver inte bara betyda att du ska ha sjöutsikt eller att huset ligger på en höjd. Utsikt kan även vara över gatan eller mot en mer specifik del som är trevligare att ha överblick på.

Vandra runt och känn in atmosfären

Ta tid på dig att vandra runt på tomten, gärna med ritningen av huset i handen. Varje tomt är unik men det kan ta ett tag att känna in alla delarna. Ta foton och jämför med olika tomter och ta inte första bästa tomt bara för att du tror att du inte kommer att hitta någon bättre.

Vilket prisläge på tomten?

Idag kan du hitta så otroligt många olika tomter i olika prisklasser. Det finns faktiskt tomter som bara kostar någon enstaka krona men då får du givetvis bara beredd på en rejäl uppröjning. Riktigt billiga tomter kan ha vissa nackdelar men det finns mycket du kan göra själv. Det bästa tipset är att vara snabb som attan för att köpa tomten – här gäller ordspråket först till kvarn…

Det finns olika sätt att köpa din tomt på – du kan vända till till privatpersoner som vill stycka av sin tomt, du kan be en fastighetsmäklare om hjälp eller du kan till och med kolla på nätet från alla möjliga håll. Det gäller dock att ligga i ordentligt om du ska hitta din drömtomt, ofta är det gömda guldkorn som det måste sökas efter med ljus och lykta.