Är du redo när krisen kommer?

Tankar om kriser, krig och naturkatastrofer kan tyckas ganska avlägsna i vanliga fall. Med Covid-19 har dock medvetenheten om olika typer av pandemier och samhällskriser gjort sig påmind. Är du redo när krisen kommer?

Om samhället drabbas av en kris som innebär att matbutiker måste stänga, tillgång på färskvatten ransoneras och elnätet släcks ner behöver du vara förberedd. Läs mer här om vad prepping innebär och hur du ser till att familjen klarar sig.

Förråd

Det är inte bara krig och kriser som kan ställa till det utan även extremväder. Prepping handlar om att förbereda sig på att olika livsnödvändiga samhällsfunktioner kan sättas ur spel. Med inspiration från engelskan kallas dessa förberedelser att preppa. Tanken att ett snöoväder skulle kunna lämna familjen strandsatt är inte långsökt, inte heller att matbutiker måste stängas vid en pandemi. Då är det bra att förråden är fulla av det allra mest basala för att kunna överleva. Militären tipsar om fem saker vi människor behöver för vår överlevnad:

  • Mat
  • Vatten
  • Ljus och värme
  • Sömn
  • Tillgång till information

Ett välfyllt skafferi med konserver och torrvaror som pasta och ris är bra att ha. Det är dock rekommenderat att äta upp och förnya lagret med jämna mellanrum. Ett friluftskök gör det möjligt att laga mat om elförsörjningen ligger nere. Skulle det visa sig att det av någon anledning blir omöjligt att stanna kvar i hemmet är det en god idé att fundera på att skaffa en bug out bag anpassat för Sverige som helt enkelt är en flyktväska gjord för att packas med det nödvändigaste. Väskan säljs på criseq.se där det också finns ett stort utbud av produkter att fylla väskan med. Vevradio, vattenfilter, nödkök, filtar och matpåsar är bara några av de saker en prepper har packar sin flyktväska med. Frusna vattenledningar kan innebära dagar eller veckor utan vatten. Vattendunkar fyllda med kranvatten kan hålla i upp till ett halvår, men bör liksom matförråd bytas ut regelbundet.

Gemensamma insatser

En brand i Skarpnäck gjorde ett helt grannskap tillfälligt hemlösa och tanken om att ett helt närområde gemensamt kan förbereda sig inför kriser föddes. Preppern Anders menar att svensk beredskap är undermålig med tanke på att myndigheten MSB menar att invånarna ska vara beredda på att klara sig utan samhällets stöd i 72 timmar. Själv har han förråden fulla för att klara minst 10 dagar på egen hand. Att vända sig till grannar och föreslå gemensamma insatser kan dessutom leda till att man klarar sig längre.

Trädgårdsodling

Oavsett om du har en gård på landet, en kolonilott eller en villaträdgård kan du odla egen mat att lagra i jordkällare eller matkällare att leva av för att dryga ut ekonomin eller för att vara redo när krisen kommer. Potatis är en tacksam knöl att både odla och förvara som dessutom mättar en hel del. Lök, rödbetor, morötter, frukt och bär kan betyda en hel del när lagren tryter och matbutiken har stängt. Samhället förr i tiden var självförsörjande i betydligt högre grad än idag och många kunskaper om att odla egen mat har gått förlorade. Det är dock enkelt att komma igång. Börja odla egen mat idag och fyll förråden inför kommande krisdagar.