Så ska du tänka kring husköp och ekonomi

Att köpa hus är en stor affär. För att det ska bli ett bra köp är det viktigt att du ansöker om ett lånelöfte och inte köper ett allt för dyrt hus. Glöm inte att tänka på alla kringkostnader som tillkommer med ett husköp.

Att köpa hus är förmodligen en av det största affärerna du kommer att göra under livet. För att det ska bli ett bra köp finns det några tips som är bra att tänka på. En av det första sakerna du behöver göra är att ansöka om lånelöfte och i nästa steg bostadslån. Du kan ansöka om bostadslån enkelt på nätet. Lånelöftet behöver du för att kunna veta hur högt du kan gå i pris om det skulle bli aktuellt med en budgivning. Ett lånelöfte är inget som kostar något eller är bindande. Det är däremot ofta tidsbegränsat. Du kan låna upp till 85 procent av en bostads värde. Resterande belopp är kontantinsatsen som du står för själv.

Skriv en rimlig önskelista

När du vet hur mycket ditt hus kan kosta är det dags att gå på visningar. Men innan du beger dig ut i bostadsdjungeln kan det vara bra att veta vilket område du vill bo i, vilket läge som är önskvärt, vilken hustyp och hur stort huset helst ska vara. Då har du några riktlinjer att gå på. Sammanställ allt i en rimlig önskelista.

Gör en ekonomisk kalkyl

Innan du köper ett hus är det bra att beräkna kostnaderna. Du ska inte bara ha råd med vad själva huset kostar. Det tillkommer en del kostnader som lagfart, fastighetsavgift och sophämtning som du bör ta med i beräkningarna. Sedan kommer det kosta en viss summa varje månad i ränta och amortering. Tänk på amorteringskravet. Gör en budget där alla husets kostnader finns och alla andra utgifter du har varje månad. Utgifterna behöver vara mindre än inkomsterna för att det ska vara rimligt.

Att bo i hus innebär att du ständigt behöver vara beredd på att eventuella saker kan gå sönder. Att reparera det som gått sönder eller köpa nytt kostar ibland mycket pengar. Det är bra att ha en husbuffert som du kan använda till oförutsedda kostnader. Glöm inte heller att det kostar pengar att genomföra själva flytten och att du kanske ska köpa nya möbler, trädgårdsutrustning eller liknande.