Odla i pallkrage, går det?

Visst går det alldeles utmärkt att odla i pallkragar, både i trädgården och från balkongen – något som dessutom har blivit otroligt populärt att göra. Så här gör du:

Odling pallkragar potatis - MINDREÄr det något som omfamnats av trädgårdssverige så är det Vidas pallkragar som kan användas både till det ena och det andra, men den populäraste användningsformen i dagsläget är just att odla i dem. Något som till exempel Göteborgs Posten skriver om är den nya boken vid namn ”Odla i pallkrage” av Eva Robild och i den artikeln tipsar man just också om hur en pallkrage är den perfekta odlingsformen för nybörjare som inte fått sina gröna fingrar ännu. Vad författaren själv säger är bland annat att man kan komma igång med sin odling i ett kick och att allt man behöver är en pallkrage och en säck jord och lite tidningspapper i botten – man slipper både gräva och förbereda.

Många fördelar med denna sorts odlingar

pallkrage odla i pallkrage plantera trädgård - MINDREAtt odla på detta sätt medför även en hel del fördelar såsom att man kan ha dem på sin balkong om man saknar trädgård till exempel. Men något som kan vara intressant att veta är hur kragarna går att stapla på varandra vilket gör det enklare att nå sin odling om man har svårt att böja sig. Därför är pallkragar, framförallt de upphöjda kragarna, något man ofta stöter på hos äldre människor som trots sin ålder inte mist sitt odlarintresse. Och pallkragarna gör det då möjligt att fortsätta med sin hobby även när man är långt till åren kommen. Men självklart finns också en hel del saker som man måste tänka på när man väljer sin pallkrage. Något som till exempel Svenska Dagbladet tar upp är hur gamla pallkragar kan vara tryckimpregnerade med giftiga ämnen och om man ska odla något ätbart såsom sallad är detta något man absolut vill undvika. Vanligt idag är dock att man behandlar kragarna med en värmebehandling istället för att bli av med ohyra och annat som annars kan överföras med träet – man handlar man nyare varianter ska man alltså inte behöva oroa sig.

Placering av pallkragen

Som nämnt ovan går det att ha sina pallkragar både i trädgården och på balkongen samt att det går att stapla kragarna för att höja upp dem. Men något att tänka på när du väljer att ha dem i trädgården är att skydda det du odlar genom att täcka över dina kragar, skriver Expressen. Detta eftersom att odlingar generellt sett lockar till sig en hel del av trädgårdens djur såsom fåglar och ekorrar men framförallt är odlingar på tomten en matkälla för rådjuren – vilket man märker att man har ganska så tydligt om blommorna på ens tulpaner försvinner så fort knopparna dykt upp, då är det förmodligen rådjuren som varit där och mumsat. Så om du väljer att ha dina pallkrageodlingar på tomten – använd en odlingsväv som du lägger över och fäst fast med krokar eller vanliga knutar så får du ha odlingen ifred från skadedjur, katter och framförallt skyddas den från rådjuren.