Få dina växter att överleva året runt

Växter är känsliga och behöver ha en så jämn temperatur som möjligt för att trivas. En inomhusmiljö som har stora temperaturskillnader är därför inte den bästa miljön för växter och de kraftiga temperaturskillnaderna kan snabbt trötta ut en annars välmående växt.

Att ha inomhusväxter är vanligt och för att få växterna att trivas inomhus krävs det regelbunden vattning och omsorg, men även en bra inomhusmiljö. Att ha en jämn temperatur inomhus, som inte fluktuerar allt för mycket mellan varmt och kallt, är en trivsam miljö för inomhusväxter. Genom att använda en värmepump är det lättare att uppnå en jämn inomhustemperatur.

Vintertid inomhus – svår tid för växter

Den som bor i hus med enbart vedspis som värmekälla, har svårare att uppnå en jämn inomhustemperatur under vintertid. På morgonen kan bostaden vara 13-15 grader för att senare på kvällen komma upp i 25 grader. De stora värmeskillnaderna gör det svårt för inomhusväxter att slappna av och det resulterar i trötta växter som är svårare att hålla vid liv. Bostäder med exempelvis bergvärme eller termostatdriven elvärme är snällare mot växterna, eftersom temperaturen ligger relativt jämnt under hela dygnet.

Välj rätt värmekälla

För att säkerställa att bostaden har en jämn inomhustemperatur under ett helt dygn, kan en luftvärmepump vara ett bra alternativ. Med hjälp av en sådan är det enkelt att reglera värmen och hålla den på en jämn nivå under ett helt dygn om så önskas. Moderna luftvärmepumpar kan styras via en app i mobilen. Det gör det enkelt att reglera värmen i sitt hem exempelvis från jobbet. På så vis kan en jämn temperatur lättare uppnås och skapa en bättre inomhusmiljö för växterna.

Välj andra alternativ

I vissa fall kan det vara svårt att göra något åt sin inomhusmiljö. I så fall finns det andra alternativ och ett av dem är att köpa kaktusar eller fikusar. De är väldigt tåliga och kända för sina starka överlevnadsförmågor. Ett annat alternativ är att köpa plastväxter. Idag är många plastväxter väldigt naturtrogna och kan därmed uppfylla sin funktion som ett alternativ till den äkta varan. På så vis behöver inte inomhusmiljön bli ett problem.