Odla inomhus, på balkong eller terrass

Att odla egna grönsaker och egen frukt blir allt trendigare, men nu när vintermånaderna står för dörren kan det vara svårt att hålla liv i sina odlingar utomhus – turligt nog går det att odla inomhus också, det gäller bara att veta hur man gör.

gronsaker-och-fruktNågot som blir mer och mer trendigt är att odla sin egen mat, och det på olika sätt. Ett av de vanligaste, vilket troligen även är det enklaste i alla fall bland stadsbor, är att odla i pallkrage – något som går alldeles utmärkt. Tanken med att odla i en sådan är egentligen att få upp grödorna från marknivå och istället odla på höjden, men ett annat användningsområde är för dem som saknar trädgård. Och visst går det alldeles utmärkt att odla på detta sätt även inomhus, på sin balkong eller på sin terrass.

Folkligt nöje

Något som Sveriges Radio skriver är att det här sättet att odla på kommit att bli ett rent folknöje. På vissa platser i landet har grannarna gått ihop och skapat små gemensamma kolonilotter, och i innerstäderna odlar man på sina balkonger vilket en pallkrage fungerar oerhört bra till. I radioprogrammet hos Sveriges Radio ger trädgårdsexperten Sven Björkebaum sina bästa tips för hur man lyckas med sin odling och enligt honom är denna trend en alldeles utmärk trend. Inte bara ger det människor utan en riktig trädgård möjlighet att odla eget utan pallarna gör även att man på ett enklare sätt kan hålla ogräs och annat borta från sin odling – man får helt enkelt en helt annan kontroll över vad och hur man odlar. Likaså ska man veta att grödor gror bättre en bit upp från marken, de syns bättre och gör det enklare att odla för personer som har svårt att böja sig ner, men det bästa av allt: du behöver inte odla utomhus.

Se smarta tips i denna video på hur du lyckas med din odling i pall: